Historie

De AJS-Matchless Vereniging Nederland is in 1976 officieel opgericht door een aantal enthousiaste liefhebbers van AJS of Matchless. Vanaf dat moment was er een club voor de bezitters van onze geliefde Engelse machines. De doelstelling was en is: bevordering van het bezit, het gebruik en de instandhouding van motorfietsen van de merken AJS en Matchless.

Na ruim 30 jaar is de doelstelling nog steeds hetzelfde. In het begin waren de motoren door hun geringe handelswaarde, vooral populair bij jongeren met een smalle beurs. De Japanse motoren veroverden de markt. Oude machines waren niet meer in trek bij de nu voornamelijk recreatieve motorrijder. Vele Engelse motoren, zoals BSA, Norton, maar vooral AJS en Matchless, waren omgebouwd tot crosser of 'chopper' en stonden hoofdzakelijk stil in schuurtjes; onttakeld met afgezaagde spatborden, gedeukt, vaak in vreemde kleuren en meestal verre van compleet. 

Een bepaalde categorie motorrijder voelde zich aangetrokken tot deze olielekkende dienstfietsen, die vaak met weinig middelen rijdend werden gemaakt. Langzamerhand verbeterde dit en kwam men er achter dat een AJS of Matchless het mooiste is als hij weer het originele uiterlijk kreeg. Deze tweede evolutie van de motor is goed te zien als je de foto's bekijkt van de treffens en ritten van toen en nu. De machines worden steeds mooier en we weten dat hier een langdurige en zorgvuldige restauratie aan vooraf is gegaan. Niet alleen de motoren zijn veranderd, ook de berijders. Toen waren het veelal jongeren, al of niet maatschappijkritisch, met lang haar en zwarte nagels. Nu 'gesettelde' mannen; wat ouder en sommigen wat grijzer, die ook vrouw en kinderen meenemen naar treffens en ritten. Vaak zijn het nog dezelfde mensen; er komen weinig, nieuwe, jonge leden bij. Misschien moeten we wachten totdat onze kinderen oud genoeg zijn om motor te rijden. Mogelijk is dat op een AJS of Matchless, want de meeste leden hebben meer dan een AJS of Matchless in bezit.  Behalve de voorkeur voor de Engelse motor en de interesse in techniek en kwaliteit is er nog iets wat ons drijft naar dezelfde liefde. Het is de mens achter zijn machine en het is de manier van leven waar wij voor gekozen hebben en die band is hecht, ongeacht rang of stand. De club is al die jaren een drijfveer geweest en is evenals de berijder van de AJS of Matchless, ook volwassen geworden. Een vereniging die iedere maand een prima clubblad verstuurt (dat ook gelezen wordt), met een goed draaiend onderdelenfonds en ieder jaar weer een uitgebreide agenda presenteert met regioritten, kampeerweekenden en andere evenementen, georganiseerd door actieve clubleden.

De Vereniging is er voor iedereen die deze motoren een warm hart toedraagt.


Peter Bos, (ex)voorzitter

Op de groepsfoto uit 1961 staat Marinus Smit links. Toen nog een jonge kerel. De Matchless G12 van Harrie van Ewijk. AJS 1951